×

Sander

Medewerker Gasterie Dr. Ackenshuis Gulpen

Werken zonder beperkingen

Dat het tegenwoordig moeilijk is een geschikte baan te vinden die je op het lijf geschreven is, behoeft geen verdere toelichting. Dit geldt zeker als je te maken hebt met een aangeboren beperking. Sander Kullen (24) heeft als gevolg hiervan concentratieproblemen en een lichte afwijking in de fijne motoriek. Samen met zijn vader Paul bespreken we hoe Sander zich desondanks heeft ontwikkeld tot een gewaardeerd collega en een volwaardig medewerker Gasterie in het Dr. Ackenshuis in Gulpen.

"Na het Adelante college in Houthem te hebben afgerond, zijn we bij Podium24 terechtgekomen, een gemeentelijke dienstverlener in onder andere arbeidsmarktprojecten en re-integratie voor de regio Maastricht-Heuvelland”, vertelt Paul. “Via deze instantie heeft Sander diverse betaalde baantjes gehad, die helaas niet helemaal naar tevredenheid zijn verlopen, omdat er de juiste begeleiding ontbrak.”

Passie voor de ouderenzorg

“Het leek ons daarom voor de ontwikkeling van Sander beter om een stapje terug te doen en middels vrijwilligerswerk geleidelijk aan weer in het arbeidsproces terug te keren. Via een jobcoach van Podium24 zijn we toen in contact gekomen met Zorgcentrum Langedael in Vaals. Hier heeft Sander vervolgens, onder de vleugels van persoonlijk begeleider Esther Jelsma, enkele weken vakantiewerk in de keuken gedaan."

“Ook mocht ik meehelpen met het kienen, heb ik wandelingen met de bewoners gemaakt en veel leuke gesprekken gevoerd”, vult Sander aan. “Vanaf het begin wist ik het, ‘hier in de ouderenzorg ligt mijn passie’.”

Groeiend zelfvertrouwen

“Vanwege de positieve wederzijdse ervaring bij Sevagram, het feit dat Sander in woonlocatie Partij op steenworpafstand van zorgcentrum Dr. Ackenshuis woont én omdat hem hier door facilitair leidinggevende Joyce van Oppen de mogelijkheid werd geboden zich verder te ontwikkelen, was de keuze snel gemaakt”, zegt vader Paul trots.

Sander: “Met name facilitair leidinggevende Joyce van Oppen en gasteriemedewerker/kok Stan Markowski hebben mij goed begeleid en enorm geholpen met het opbouwen van mijn zelfvertrouwen. Ik kreeg steeds meer verantwoordelijke taken in de keuken en de gasterie en ontving hierbij alle mogelijke hulp en medewerking. Hierdoor groeide de betrokkenheid bij het werk en de band met mijn collega’s. Ik ga dan ook iedere dag fluitend naar mijn werk.”

Dankbaar

“Dit alles heeft er uiteindelijk toe geleid dat Sander sinds de zomer van 2023 een vast contract heeft gekregen”, vervolgt Paul. “Ik ben dan ook enorm trots op wat hij tot nu toe bereikt heeft. Sevagram zou ik via deze weg extra willen bedanken voor de kansen die het niet alleen mijn zoon, maar ook andere vergelijkbare mensen biedt, die verder van de arbeidsmarkt af staan. Ik heb dit nog eens mogen toelichten in een recent seminar van Stichting Immens, waar ik als gastspreker door Podium24 was uitgenodigd om er het positieve verhaal rondom de ontwikkeling van Sander met een groot publiek te delen.”