×

Zorg én Welzijn

Werken in de ouderenzorg doen we bij Sevagram vanuit ons hart. Liefdevolle aandacht en steeds kijken wat iemand écht nodig heeft. Dat gaat verder dan de best mogelijke zorg die we in Zuid-Limburg bieden. Genieten van een fijne dag vinden we bij Sevagram net zo belangrijk. Onze collega's vertellen je hieronder graag meer!

Samen werken wij aan welzijn. Sevagram zit in de transitie van een zorg- naar een welzijnsorganisatie. Een welzijnsorganisatie die excellente, mensgerichte ondersteuning biedt onder het Planetree label.

Al in 2018 hebben wij geconstateerd dat 75% van de dagelijkse behoeften van bewoners ondersteuning op het gebied van wonen en welzijn betreft. 25% van de behoeften zijn daadwerkelijk zorg gerelateerd. Dat heeft er toe geleid dat wij stap voor stap de voorbereidingen hebben getroffen om onze organisatie om te buigen van een zorgorganisatie, naar een wendbare welzijnsorganisatie. 

Dit zal onder meer merkbaar zijn in de samenstelling van de teams op de werkvloer: alle disciplines worden onderdeel van één gezamenlijk team. De (zorg) processen worden in dat kader aangepast, aansluitend bij wat de bewoner vraagt en nodig heeft. Samen zorgen wij er vanuit alle disciplines voor dat bewoners zich thuis voelen en comfort en levensgeluk ervaren. Medewerkers ervaren een wij-gevoel omdat ze de verbintenis met elkaar aangaan en samen werken aan een gezamenlijk doel. Feitelijk komen de bewonersreis en de medewerkersreis hier samen.

Onze collega Claudia van locatie Oosterbeemd laat je zien hoe er dat in de dagelijkse praktijk uitziet. 

Kunst, cultuur en muziek

Welzijn heeft bij Sevagram diverse kanten en aandacht voor kunst, cultuur en muziek hoort daar absoluut bij. Mede dankzij Sevagram Verwenzorg vinden er in onze zorgcentra regelmatig mooie muzikale optredens plaats. Onder de enthousiaste begeleiding van Brigitta Santegoeds (projectleider Kunst & Cultuur) en Ingrid Kerckhoffs (coördinator Muziek) gaan bewoners ook zelf actief aan de slag met kunst en muziek.

Het bijzondere van Sevagram is dat medewerkers hun eigen passie mee kunnen nemen naar hun werk. Bijvoorbeeld collega Lia Souren, zorgondersteuner op de locatie Panhuys in Hulsberg. Onlangs heeft zij het certificaat `Ik Zing In De Zorg​` van Maartje de Lint behaald en mag Lia zich een heuse zangdiva noemen. Haar repertoire bestaat uit Golden Oldies die vaak mooie herinneringen oproepen bij bewoners. Samen zingen is ook welzijn en het levert ontroerend mooie beelden op.

Welzijnsstraat

Meer aandacht voor welzijn vraagt ook om medewerkers die deze aandacht aan bewoners kunnen geven. Wij hebben de functiestraat "welzijn" ingericht, waarbij alle functies zijn beschreven vanuit het welzijnsperspectief. Het gaat niet om het diploma, maar om de waarde die een medewerker kan toevoegen vanuit talenten en vanuit het hart.

De medewerkers binnen de welzijnsstraat focussen zich op het welzijn van de bewoner. Hierbij gaat het om kleine dingen die juist van grote waarde kunnen zijn. Bijvoorbeeld tijdens de nachtdienst bij een bewoner zitten die slecht kan slapen. 

De aanvullende kennis en vaardigheden op het gebied van zorg brengen gekwalificeerde docenten en BPV(Beroeps Praktijk Vorming)-begeleiders bij. Dit doen ze in ons skillslab of op de werkplek. Iedere locatie heeft een HBO-coördinator die opgeleid is tot leercoach. Hij of zij stimuleert het leren van en met elkaar. Door samen te werken als één team, wordt zorg echt mensgericht.

Collega Maartje vertelt er meer over.